Održan peti modul Škole hitne medicine

Ukupno 120 polaznika okupilo se u petak, 23. studenoga 2018., u Zagrebu na petom, ujedno i posljednjem, modulu Škole hitne medicine za medicinske sestre i medicinske tehničare. Zadnji modul Škole obrađivao je teme iz područja neurologije, psihijatrije i palijative, a dio je posvećen i akutnim trovanjima, hitnoj helikopterskoj medicinskoj službi te organizaciji hitne službe u masovnim nesrećama. Tečaj je otvorio Damir Važanić, mag.med.techn., koji je ujedno voditelj ovog tečaja i predsjednik društva, a sve okupljene na samom početku tečaja pozdravila je i prigodno se obratila ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, prim. mr. Maja Grba - Bujević.

Školu hitne medicine za medicinske sestre i tehničare organizira Hrvatsko sestrinsko društvo hitne medicine koje se pobrinulo da i na ovom modulu predavači budu renomirani stručnjaci iz svog područja rada, a predavanja aktualna i zanimljiva s naglaskom na najnovije smjernice i preporučene postupke. Osim teorijskih znanja, polaznici su tijekom trajanja Škole dobili priliku da se međusobno upoznaju, razmjene iskustva i dogovore različite oblike suradnje. Također, uz promotivni materijal, svaki je polaznik pri registraciji dobio i besplatni primjerak priručnika koji je posebno tiskan za ovaj modul Škole.

U cilju boljeg zbrinjavanja hitnih bolesnika u Hrvatskoj je unazad nekoliko godina pokrenuta standardizirana edukacija za medicinske sestre i medicinske tehničare koji rade u djelatnosti izvanbolničke i bolničke hitne medicine. Edukacije koje se provode pružaju niz mogućnosti u uvježbavanju vještina i obnovi teorijskog znanja koje je najpotrebnije u zbrinjavanju hitnih bolesnika. Kako bi dodatno unaprijedili teorijsko znanje medicinskih sestara i medicinskih tehničara u djelatnosti hitne medicinske službe, Hrvatsko sestrinsko društvo hitne medicine pokrenulo je Školu hitne medicine za medicinske sestre i medicinske tehničare, a koja se održavala od 2015. do 2018. u pet modula sa specifičnim temama. Obrađivane su teme iz područja kardiocirkulacijskih i respiracijskih poremećaja, traume, hitna stanja u dermatologiji i reumatologiji, nove smjernice u kardiopulmonalnoj reanimaciji, standardizirani postupci u sestrinstvu, prepoznavanje hitnih stanja i pružanje skrbi za bolesnike s akutom boli u trbuhu, hitnim endokrinološkim, hematološkim, gastroenterološkim i ginekološkim stanjima, hitna stanja u trudnoći, infektologiji i pedijatriji. Škola prati program Škole hitne medicine koju prolaze naši suradnici liječnici s kojima svakodnevno u timu zbrinjavamo hitne bolesnike.

 


28.11.2018